Stichting Simon de Heer

 

 

Dit mooie schilderij (1945), uiteraard geschilderd door Simon de Heer is op 1 december 2012 aan onze Stichting geschonken.

Het betreft het portret van mevrouw Helena Maria Bischoff - Lamberts.

Hoe zij in de familie Bischoff is gekomen vertelt het volgende verhaal.........

 

 

De geschiedenis van Helena Maria Bischoff - Lamberts.

Helena Maria Lamberts, met als roepnaam Leentje, werd op 5 december 1875 geboren te Venlo.

Wilhelm Bischoff werd geboren op 18 maart 1871 op een hofstede in Huckelrieden. Dit is een wijk van het stadje Löningen gelegen in de Kreis Cloppenburg in de Duitse deelstaat Niedersachen.

Op de boerderij woonde gezin Bischoff met een tiental kinderen. Om toch aan een goede boterham te komen vertrokken twee zonen naar de USA. Wilhelm vertrok samen met zijn broer op 2 februari 1888 naar Nederland. Na een paar omzwervingen door Noord-Holland vestigden zij zich in Zaandam en begonnen daar de latere NV Gebroeders Bischoff, een textielwinkel.

In Venlo was er een pastoor die een goede kennis was van de familie Lamberts. Hij wist dat er in Zaandam een jonge Duitse, katholieke zakenman rondliep die personeel nodig had. Hij heeft ervoor gezorgd dat Leentje Lamberts ging werken bij de gebroeders Bischoff.

Wilhelm Bischoff werd verliefd op Leentje Lamberts en had daarmee een groot probleem. Verliefd worden op zijn eigen personeel....dat kon niet. Wilhelm was echter een handige zakenman en had ook voor dit probleem een oplossing. Hij zei tegen Leentje dat hij niet meer met haar kon samenwerken en dat ze terug naar Venlo moest. Leentje vertrok met de trein huiswaarts. Wat ze echter niet wist, was dat Wilhelm een uur later ook met de trein naar Venlo ging. Daar aangekomen ging hij naar de ouders van Leentje en vroeg toestemming om met haar te trouwen. Zij was nu niet meer in dienst van zijn bedrijf en er was dus geen beletsel meer.

Leentje en Wilhelm trouwden in Zaandam op 26 augustus 1902. Zij kregen vier zonen en een dochter. Toen drie van de vier zonen werkzaam waren in de NV Gebroeders Bischoff verhuisden Wilhelm en zijn gezin naar de Krullenlaan in Bloemendaal.

Wilhelm Bischoff is overleden op 25 februari 1941 in een ziekenhuis te Amsterdam.

Leentje Bischoff - Lamberts is op latere leeftijd gaan wonen in Huize Wildhoef te Bloemendaal en is aldaar op 17 maart 1955 overleden. Beiden zijn begraven in een familiegraf op het Aelbertuskerkhof aan de Dennelaan te Bloemendaal.

Het schilderij is geschilderd in 1945. Wilhelm Bischoff heeft het nooit gezien.

De opdracht voor het schilderen is waarschijnlijk gegeven door de jongste zoon. Toen deze zoon naar een bejaardenhuis ging en het schilderij niet mee kon nemen is het schilderij elders in de familie ondergebracht, met als enige voorwaarde dat het schilderij niet verloren zal gaan. Nu de schenker door ook een verhuizing het schilderij niet meer kon meennemen heeft hij besloten om het onder te brengen bij onze Stichting. De voorwaarde dat het schilderij niet verloren zal gaan is nu een zekerheid. De stichting Simon de Heer zal er goed voor zorgen!

De stichting Simon de Heer heeft schilderij laten restaureren. Het zal natuurlijk bij gelegenheid geëxposeerd worden, want het is een prachtig portret!

Heeft u ook een schilderij, geschilderd door Simon de Heer, waar u door wat voor reden dan ook afstand van wil doen en NIET wil dat het verloren gaat, neem dan contact op met onze Stichting. Wij zullen het dan goed bewaren en koesteren.