Stichting Simon de Heer

Simon de Heer overleed in 1970 op 84-jarige leeftijd.

Na zijn dood is hij in de belangstelling gebleven. De belangrijkste activiteiten in de periode van 1970 tot heden hebben plaatsgevonden zijn:

 

Oprichting Stichting Simon de Heer:

In 1980 is de Stichting Simon de Heer opgericht met als doelstelling "de collectie van De Heer te inventariseren, te documenteren, het publiceren van een kerncollectie en het houden van exposities.

De Heer had niet alleen veel werk verkocht, er bleken ook nog veel werken in eigen bezit. Een Stichting was de aangewezen weg om dit bezit voor ons nageslacht te beheren.

De Stichting Simon de Heer maakt tegenwoordig deel uit van het Historisch Genootschap Beemster (HGB), maar blijft wel zelfstandig.
Het bestuur van de Stichting bestaat uit vier familieleden en een vertegenwoordiger van het HGB.

 

Onderbrengen collectie:

In het begin was de collectie ondergebracht op de zolder van de herenboerderij van Gerrit Köhne, toenmalig mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting. Na omzervingen van de collectie naar een voormalig schoolgebouw in Zaandijk en de zolder van het gemeentehuis van Middenbeemster is de collectie weer terug waar die was. Op de zolder van het nu cultureel centrum Westerhem is door subsidie van het VSB-fonds een prachtige klimaatkamer gebouwd, waar nu de gehele collectie is opgeslagen.

 

 

Kerncollectie en Monografie:

In de loop der tijd is veel werk verzet om het nalatenschap te ordenen, te documenteren en te registreren.
Achtereenvolgens hebben de dochter van de schilder, Hanne Meijer-de Heer, Nico Cornelissen en de kleinzoon van de schilder, Simon de Heer jr., hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

In 1999 verscheen de Monografie "Simon de Heer, tekeningen-etsen-schilderijen", geschreven door kunsthistoricus Nico Cornelissen. In het boek is een afgewogen selectie uit de werken van Simon de Heer opgenomen. Deze selectie benadert de doelstelling vn het bestuur om de collectie terug te brengen tot een kerncollectie.

 

Simon de Heer plantsoen:

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de schilder heeft de Gemeente Bloemendaal haar beroemde inwoner postuum geëerd door een plantsoen naar hem te vernoemen. Voorafgaand aan de herdenkingstentoonstelling in het Gemeentehuis is op 16 november 1985 het naambordje van het plantsoen door de burgermeester onthuld. Als tegengebaar bood de Stichting Simon de Heer de gemeente een zogenaamde Engelse bank aan zodat de wandelaar in alle rust kan genieten van het mooie plantsoen.

 

Exposities en Publicaties:

Vanaf 1970 hebben er diverse exposities plaatsgevonden, waaronder drie herdenkings-exposities.
Ook zijn regelmatig werken van Simon de Heer opgenomen in zogenaamde deel-exposities.

Publicaties over Simon de Heer zijn talrijk en zorgen er mede voor dat Simon absoluut niet vergeten wordt!

(Zie op deze website de menupunten Exposities en Publicaties waarin de belangrijkste exposities en publicaties zijn vermeld).